Vybavení postav

Vybavení a výstroj postav ve Středozemi, měnový systém a používání dovednosti Řemesla.
Napsal Rytíř
Obsah článku:

Měnový systém

Ekonomika Středozemě není nijak složitá, stejně jako její měnový systém. Stojí totiž v pozadí zájmu všech postav, cizích i těch vlastních, tak jak je pro epickou hru příznačné. Přesto je měnový systém trochu jiný, než v klasických pravidlech Dnd. Mince mají různou podobu i tvar a představují vlastně hodnotu sami o sobě kovem, z něhož jsou vyrobeny. Obchodníci proto kontrolují zejména jejich váhu a složení, nikoli stáří a původ. Díky tomu jsou zlaté mince z prastarého pokladu stejně cenné, jako těch pár čerstvě vyražených zlatých mincí, s nimiž se dá setkat v civilizovaných krajích.
Tvar a velikost mincí se průběhem času ustálily tak, že je dodržují všechny národy, které peníze razí, v podstatě od ustavení říší Vyhnanců ve Středozemi. Občas se stávalo, že velké peníze, mince, byly fyzicky čtvrceny a vznikaly tak penízky nebo častěji čtvrťáky, které měly 1/4 hodnotu normální velké mince. Takovéto čtvrcení bylo ovšem krajové a v čtvrťáky postavy v jiných krajích mohly odmítnout vůbec přijmout.
Mince se v různých krajích mohou nazývat jinak, v drtivé většině jsou to však prosté názvy odvozené z kovu, z něhož je daná mince vyrobena. Poměr směny těchto mincí je následující:

100 měděných mincí, měďáků (md) = 1 stříbrný, stříbrná mince (st)
10 stříbrných mincí (st) = 1 zlatý, zlatá mince (zl)
Běžné životní potřeby a nákupy se odbývají výhradně prostřednictvím měděných mincí. Žejdlík piva v Gondoru stojí 1 mp, v Hobitíně za 1 mp koupíte dva (pro méně než dva žejdlíky totiž pro hobity nemá smysl chodit do hostince). Dobrá večeře, spíše hostina vystačující jako jídlo na celý den, stojí 2 až 3 mp, v nepříliš drahých pohostinstvích. Pokoj na noc stojí opět podle kvality a místa 5 až 15 mp, ovšem nocleh bez nároku na soukromí stojí i jen 1 mp, když se spokojíte se stájí (a budíte dobrý dojem).
Jak jsme již řekli, hra ve Středozemi je epická, což znamená, že DM ani hráči nemají zájem bazírovat na jednotlivých mincích a přesném placení při každé příležitosti. Pro představu obecné ceny nejrůznějšího zboží je možné použít ceníky z pravidel SRD, přičemž cena se přepočítává následujícím způsobem:
Cenu udávanou v pravidlech Dnd vyděl 10 a výsledná cena je ve stříbrných mincích ve Středozemi
Tím pádem např. poník ve Středozemi má cenu místo 30 zl jen 3 stříbrné. Ceny v různých koutech Středozemě se ovšem mohou velmi lišit dle dostupnosti daného zboží, viz níže. Ceníky a přepočty jsou každopádně opravdu jen orientační, aktuální cena záleží na nabídce a poptávce v daném místě, dovednosti postav ve vyjednávání a dalších, s předstihem zcela nepředvídatelných okolností. :)

Ceny výstroje podle kraje

Ani ve Třetím věku Středozemě nebylo naštěstí ve všech krajích a sídlech dobrých lidí obvyklé, aby se dnes a denně chápali prostí obyvatelé zbraní a navlékali se do zbrojí, aby bránili své domovy před nepřítelem. Z toho také vyplývá různá dostupnost válečné výstroje a její cena, v závislosti na tom, kde se postavy pokouší nějakou věc sehnat. Záleží jen na úvaze DM, zda se požadovaný kus výstroje v mírumilovných krajích vůbec nachází.

Cena válečné výstroje podle kraje
Typ Cena v Kraji/Hůrce Cena v Dolu Cena v Minas Tirith
Zbraně : x3 x1 x1
Zbroje : x5 x2 x1
< Měnový systém >
Zbraně
Napsal Rytíř 14.03.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 34 příspěvků.
ČAS 0.14196491241455 secREMOTE_IP: 3.238.251.21