O trpaslících už jsem slyšel hodně pomluv, povídaček a báchorek. Málokterá se ale mýlí tolik (a je omílána stále dokola s takovou chutí), jako popis vlastností našeho cestovního chleba.
V první řadě musím zdůraznit, že se hodlám bavit pouze a jenom o vlastnostech našeho speciálního cestovního chleba. Nikoliv o trpasličím pečivu obecně a už vůbec ne o naší kuchyni a stravě. Aby snad zase nevznikly nějaké další báchorky.
Recept na výrobu cestovního chleba se dědí v každém rodě jako jedna z nejváženějších tradic. Složení, způsob a doba jeho přípravy je žárlivě střeženým tajemstvím, protože trvalo velmi dlouho, než naše bábi a dědové vynalezli pro svou rodinu ten nejvhodnější chléb. Trpaslíci z Modrých hor putují dlouho a daleko, ale lehkým terénem. Proto je jejich chléb ze všech trpasličích chlebů nejlehčí a nejdéle vydrží. Trpaslíci z Morie se nevydávali na žádné dlouhé poutě; svůj chléb používali jako základní proviant těžce pracujících dělníků v odlehlejších dolech. Jejich chléb byl velký, těžký a velmi výživný. Trpaslíci z Šedých hor překonávali při svém putování hory, pusté pláně i husté hvozdy bez pořádných cest. Jejich chléb je plný ozdravných a posilujících bylinek, je skladný a přitom výživný. Jeho výroba je o něco náročnější a trvá dvakrát tak dlouho, než u ostatních trpaslíků, ale nám to nevadí – víme, že výsledek stojí za to.
Aby vynikly jeho vlastnosti, porovnejme náš chléb s chlebem jiných plemen. Jako se jen stěží dá měřit kvalita a chuť (která koneckonců pro přežití v divočině není až tak důležitá), snadno se dá zjistit, jak dlouho vydrží který chléb čerstvý a poživatelný:
Výdrž
- 5 dní - lidi z Gondoru
- 1 týden - hobiti z Kraje
- 10 dní - meddědovci z Temného lesa
- 2 týdny - trpaslíci z Šedých hor
- 18 dní - trpaslíci z Modrých hor
Elfové v tomto přehledu chybí, protože ti pořádný chléb péct neumí. Ty jejich placky, slavný
lembas, sice nejsou špatné, ale chleba to prostě není.
Myslím, že teď už nikdo nemůže nic namítat, prohlásím-li, že trpasličí chleba je nejlepší!
Narfi z klanu Bosonohých
Šedé hory