Rasy - dúnadani

Obsah článku:

Schopnosti Dúnadanů

Dúnadani jsou moudřejší než lidé a mají větší autoritu a moc. Jsou to vysocí, silní a krásní lidé; snad díky požehnání Valar se mezi nimi nerodí slabí ani znetvoření jedinci, proto se obyčejným lidem zdá, že stojí vysoko nad nimi, přestože řada lidských bojovníků je stejně silných jako oni, nebo i silnějších.

Všichni Dúnadani jsou odolní vůči mentálnímu nátlaku a násilí. Projevuje se to nejen v jejich psychické odolnosti vůči podlézání, lichocení a hrozbám, ale i v odolnosti vůči kouzlům působícím na mysl.

Všichni Dúnadani, muži i ženy, jsou bez rozdílu stejně trénováni pro boj - umí zdarma zacházet se svými proslulými meči, jejich rodovou zbraní; je to doslova a do písmene zbraň rodová, protože všechny jejich rody mají své legendární kouzelné meče, které se dědí z otce na syna už od dob pádu Númenoreje. Všichni pak jsou odmala podrobováni výcviku v oboru, pro nějž projevují nadání nebo o němž jejich rodiče věří, že jim bude nejvíce k užitku.

Velitelský hlas: Dúnadani jsou rození velitelé a vůdci. Když něco rozkáží slabšímu člověku, ten je jen málokdy neposlechne. Svůj velitelský hlas mohou použít jednou denně. Jeho účinky jsou podobné kouzlu rozkaz, až na to, že vlastní rozkaz Dúnadana může být i krátká věta, která ovšem musí v daném kontextu dávat smysl (žádná žádost "dělej mrtvého", apod.) TO této jejich schopnosti je rovna 10 + polovina celkové úrovně postavy + bonus za její Charisma. Velitelský hlas působí vždy jen na jednoho příjemce; pokud se mu při vyslovení rozkazu nedívá Dúnadan do očí, příjemce má bonus +2 k hodu na záchranu.

Nemalou výhodou je bohatství a zdroje, které má každá postava Dúnadana vzhledem k svému původu k dispozici. I když ne každý Dúnadan pochází rovnou ze vznešeného vládnoucího rodu, všichni mají velmi dobré zázemí, takže se (zpočátku) nemusí příliš starat o finance; navíc mají ten v dané lokalitě nejlepší možný přístup k informacím a zkušeným představitelům nejrůznějších povolání.

------

Souhrn

  • Moudrost +2, Charisma +2
  • Základní rychlost je 30 stop.
  • Zdarma odbornost Zacházení s dlouhým mečem.
  • Jedna odbornost zdarma navíc na 1. úrovni.
  • Díky výcviku má na 1. úrovni zdarma navíc 4 stupně dovedností, které může dát do následujících dovedností, jakoby to byly jeho dovednosti povolání: Profese (námořník), Řemeslo (libovolné), Znalosti (historie nebo místní).
  • Rasový bonus +4 na Diplomacii, Odhalení úmyslu a Znalost (historie).
  • Rasový bonus +2 na ověřování Naslouchání a Všímání.
  • Rasový bonus +2 při hodech na záchranu před efekty strachu a efekty ovlivňujícími mysl.
  • Velitelský hlas. Tuto schopnost mohou použít jednou denně.
  • Ovládané jazyky: Západština. Bonusové jazyky: sindarština, haradština, Černá řeč.
  • Oprava úrovně +1.
< Schopnosti >
Historie a popis
Napsal Rytíř 10.03.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
ČAS 0.13958787918091 secREMOTE_IP: 3.145.74.54