Bestiář - obři

Byli postrachem bitevních polí i osamělých poutníků po všechny věky Středozemě. Jsou obrovští, silní a věčně hladoví. A také hloupí.
Napsal Rytíř
Obsah článku:
V Prvním hvězdném věku vypěstoval Melkor v hlubokých jamách Angbandu plemeno obřích lidožroutů, kteří byli bojovní a silní, ale neměli žádnou inteligenci. Tito obři s černou krví se nazývali zlobři a pět hvězdných a čtyři sluneční věky páchali skutky tak zlé, jak jen jejich slabomyslnost připouštěla.
Říká se, že se v nich Melkor snažil vypěstovat plemeno schopné postavit se entům. I když zlobři neměli tak úžasnou sílu jako enti (naštěstí), jejich zelené šupiny byly vůči ranám odolné stejně jako kámen, z něhož byli stvořeni. Pouze očarovaná čepel jimi dokázala proniknout a zranit je. Avšak jejich černokněžný původ měl jednu osudnou chybu: báli se světla, které bylo jejich zhoubou. Kouzlo jejich stvoření bylo totiž provedeno ve tmě, a když na ně dopadlo světlo, kouzlo jako by se zlomilo, a brnění jejich kůže začalo bujet dovnitř; staly se kusem neživého kamene.
Po pádu Melkora se přeživší zlobři se stáhli do hor a jiných nedostupných oblastí; zejména na sever Mlžných hor. A stalo se, že už nebyli tak zlí a zabíjeli jenom z hladu - když nebyli kolem lidé, živili se zvěřinou. Díky tomu přežili po celý Druhý věk a začali být známi obecně jako obři. Nikdo neví, jak se množí; všichni zlobři, se kterými se kdy lidé i elfové setkali, byli totiž samci.
Když Sauron znovu povstal ve Třetím věku, vzal si řadu obrů k sobě a vdechl jim dříve nevídanou vychytralost, takže se stali ještě nebezpečnější. Pomocí mocných kouzel také dokázal zlomit kletbu slunečního světla, takže jeho nové rase obrů už tolik nevadilo. Sice se na něm necítili dobře, ale už se neproměňovali v kámen. Tito obři jsou známi jako olog-hai.
Obři neovládají žádná řemesla; útočí tedy buďto velikými zbraněmi, které jim zhotovili skřeti, anebo svými jako kámen tvrdými pěstmi. Mají-li horští obři po ruce kameny, umí je vrhat je na velikou vzdálenost. Obři nemají v boji žádnou speciální taktiku a nebojí se ani přesily - spoléhají prostě na svou velikost a sílu, takže se snaží dostat co nejdřív co nejblíž protivníkovi a pak ho plnou silou udeřit. Jakmile se však setkají s protivníkem, který je dokáže hodně zranit, z boje utíkají.
Pokud cítí velikou převahu, obři si dokáží se svou kořistí krutě pohrát. Ne snad, že by se v krutosti nějak přímo vyžívali. Prostě jen všechny bytosti krom jiných obrů považují pouze za maso a chovají se tak k nim.
Obři jsou dvojnásob velcí, než ten nejmohutnější z mužů. Podle své inteligence a výskytu se dělí na několik druhů: kamenné, horské, jeskynní a potom elitní olog-hai.
< Popis obrů >
Zlobr
Obrázek horského obra jsem si vypůjčil z nákresů ke hře The Battle for Middle-Earth.
Napsal Rytíř 03.07.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 51 příspěvků.
ČAS 0.13949394226074 secREMOTE_IP: 34.201.16.34