Mocní Středozemě

Obsah článku:
Dostala mnoho jmen, nejvíce se jí však líbilo to, které jí dal Celeborn, když jí poprvé uviděl, kvůli jejím nádherným zlatým vlasům. V sindarštině znělo Galadriel, telersky Alatariel a quenyjsky Altariel; všechno to znamená jediné, Žena korunovaná zářivým věncem.
Byla pátým a nejmladším dítětem a jedinou dcerou Finarfina, syna Finwëho, Velekrále Noldor, a Earwen, dcery Olwëho; pochází tedy teprve ze třetí generace Eldar. Narodila se za Poledne Blažené říše, dnes je jí přes deset tisíc let. Ještě ve Valinoru patřila mezi nejvyšší ženy Eldar a byla považována za nejsilnější ženu na duchu i na těle. Uměla bojovat i velet, jak dokázala během krušných dob po Exilu, kdy byla jedinou ženou mezi šlechtou uprchlých Noldor, kteří kvůli Silmarilům opustili Valinor.
Její vlasy zářily tak, že Eldar zpívali o světlu ze Dvou stromů, jež do nich spadlo v době, kdy pod nimi přebývala a zpívala jim. Říkalo se, že Fëanor byl tak uchvácen jejich krásou, že jí třikrát prosil o hrst vlasů. Pokaždé odmítla a navzájem se pak odcizili; říká se také, že teprve potom začal Fëanor přemítat o zhotovení Silmarilů.
Tato příhoda velmi dobře ukazuje, jak moc se Galadriel změnila - když o její vlas požádal o tisíce let později pouhý zamilovaný trpaslík na jejím vlastním dvoře, Galadriel jeho prosbě vyhověla...
Se svým manželem Celebornem tvoří nerozlučný pár. Milují se již Třetí věk světa a jejich láska neuvadá. Vládli spolu nejedné zemi a království a od té doby, co se vzali, se již nikdy neodloučili jeden od druhého. Měli spolu dvě děti, ani jedno však již s nimi není.
Syn Amroth se narodil v r.356 Druhého věku, když vládli v okolí Soumračného jezera v Eriadoru. Časem však Galadriel zjistila, že na světě nadále existuje cílevědomá, zlá moc, která vychází z nějakého zdroje ležícím na Východě, až za Mlžnými horami. Proto se po roce 700 postupně přestěhovali do Eregionu, k Mlžným horám, blízko největšího trpasličího sídliště ve Druhém věku, Khazad-dum. Tam se narodila dcera Celebrían. Vzala si později Elronda Půlelfa, ale čas od času jezdil na návštěvy ke své matce do Lothlorienu. Při návratu z jedné takové návštěvy jí v Mlžných horách zasáhl otrávený skřetí šíp a ona, i když vyléčena svým manželem Elrondem, plna hořkosti a únavy opustila Středozem a odplula do Valinoru. Syn Amroth vládl Lothlorienu v době, kdy Galadriel s Celebornem dleli na jihu pod Bílými horami, v zemi Dol Amroth. Galadriel s Celebornem se vrátili do Lorienu poté, co se jejich syn nevrátil z jedné lovecké výpravy. Nikdy nezjistili, co se s ním stalo.
Velikost, krása a vznešenost Galadriel, korunována světlem jejích vlasů, z ní dělají vpravdě nepozemskou bytost, jíž podobná ve Středozemi není. V Prvním věku pobývala dlouhou dobu ve Střeženém království královny Meliän, od níž se naučila umění spřádat mocná kouzla a věštit budoucnost. Právě toto umění, umocněné Nenjou, jedním ze tří elfích Prstenů moci, který má Galadriel ve svém držení, udržuje jejich království Lothlorien čisté a bezpečné před všemi sluhy i záměry Nepřítele.
Napsal Rytíř 29.11.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 30 příspěvků.
ČAS 0.13166093826294 secREMOTE_IP: 3.145.115.195