Mocní Středozemě

Obsah článku:

Gandalf Šedý

"Gandalf už stovky let vypadá stejně. Jako starý muž, který je ale dosud při síle. Nosí vysoký modrý špičatý klobouk, dlouhý šedý plášť a stříbřitou šálu. Má dlouhé bílé vousy a huňaté obočí, které mu trčí až přes kraj klobouku."
Když na Velký zelený hvozd padl první stín, objevili se ve Středozemi Istari neboli čarodějové. Byli vysláni z Dalekého západu, poslové vyslaní, aby se změřili se Sauronovou mocí a sjednotili všechny, kdo měli vůli odporovat mu; bylo jim ale zapovězeno odpovídat na sílu silou nebo se pokoušet ovládat elfy či lidi násilím nebo strachem.
Přišli proto v podobě lidí, třebaže nikdy nebyli mladí a stárli jen pomalu, a měli mnohou moc mysli i rukou. Svá pravá jména odhalili nemnohým, ale používali jména, jaká jim byla dána. Dva nejvyšší z toho řádu (praví se, že celkem jich bylo pět) byli Eldar nazýváni Curunír, "Dovedný muž" a Mithrandir, "Šedý poutník". Lidmi ze Severu pak Saruman a Gandalf.
Mithrandir se nejvíce přátelil s Eldar, většinou se toulal po Západě a nikdy si nezřídil stálé obydlí. Zajímá se však o všechny svobodné tvory a leží mu na srdci jejich blaho. Lidé jeho umění příliš nedůvěřují, stejně jako jeho stykům s elfy, na něž většina králů lidí zahlíží. Naproti tomu jeho ohňostroje a hry s kouřem a světlem (neboť Gandalf je čaroděj ovládající nejlépe právě magii ohně) jsou zdrojem úžasu a neskrývaného potěšení mezi hobity, v jejich mírumilovném Kraji daleko na severozápadě. I proto se sem Gandalf rád vrací a odpočívá po namáhavé práci v hobitích hospůdkách u dobrého žejdlíku chladivého piva.
< Gandalf >
Elrond Helm
Napsal Rytíř 29.11.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 30 příspěvků.
ČAS 0.14027905464172 secREMOTE_IP: 18.232.179.191