Mocní Středozemě

Obsah článku:

Saruman Bílý

"Má dlouhou tvář s vysokým čelem a hluboko vsazené černé oči, z nichž je těžké poznat, na co myslí. Vlasy a vousy má bílé, kolem úst a uší mu však dosud prokvétají černé prameny."
Když na Velký zelený hvozd padl první stín, objevili se ve Středozemi Istari neboli čarodějové. Byli vyslání z Dalekého západu, poslové vyslaní, aby se změřili se Sauronovou mocí a sjednotili všechny, kdo měli vůli odporovat mu; bylo jim ale zapovězeno odpovídat na sílu silou nebo se pokoušet ovládat elfy či lidi násilím nebo strachem.
Přišli proto v podobě lidí, třebaže nikdy nebyli mladí a stárli jen pomalu, a měli mnohou moc mysli i rukou. Svá pravá jména odhalili nemnohým, ale používali jména, jaká jim byla dána. Dva nejvyšší z toho řádu (praví se, že celkem jich bylo pět) byli Eldar nazýváni Curunír, "Dovedný muž" a Mithrandir, "Šedý poutník". Lidmi ze Severu pak Saruman a Gandalf.
Curunír často cestoval na Východ, ale vždy se vracel do Gondoru, do svého domu v Minas Tirith. Přátelí se nejvíce s těmi, kdo dokáží ocenit jeho učenost a dovednost. Gondoru je vítán především Dúnadany, kteří mu jsou v mnohém podobní. Saruman radí Správcům, je nesmiřitelným nepřítelem Saurona a neúnavným studentem starých letopisů a návodů na tvorbu podivuhodných věcí. Nejvíce se pídí po věcech pocházejících z Númenoru a poznání tehdejší doby, protože elfové k němu nejsou tak vstřícní a nedávají mu své nejtajnější dovednosti a znalosti o tvorbě. Nebo si to alespoň Saruman myslí.
< Saruman >
Helm
Napsal Rytíř 29.11.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 30 příspěvků.
ČAS 0.12567090988159 secREMOTE_IP: 3.144.212.145